Van 133 naar 168… bazinga!

Van 133 naar 168… bazinga!
6 oktober 2013 Rene Postma

Sheldon-Rihanna-sheldon-cooper-33216145-375-500

In 21 seconden van 133 naar 168… BAZINGA!

Het intro van The Big Bang Theory is een geweldig voorbeeld van het verhalende effect dat muziek kan hebben. The Big Bang Theory is een televisieserie over vier übergeeks. De wetenschap en the ‘laws of physics’ staan centraal in de serie. Alles met een dikke vette knipoog naar de evolutietheorie. En die knipoog vind je ook terug in de theme song. Dat wordt duidelijk als je het intro helemaal ontrafeld…

Spacey…

In de allereerste seconde zie je een ster of planeet in het beginstadium van zijn leven. Daaroverheen begint Ed Robertson (Barenaked Ladies) te zingen: “Our….”. Het beeld staat even stil, net als de muziek. Gelijk daarna een slag op een cymbal en de geboorte van een ster, te herkennen aan een explosie van wit. Het beeld gaat langzaamaan lopen en de muziek ook: “… whole universe was in a hot dense state.” Op dat moment zit het tempo zo rond de 133 beats per minute, maar het voelt langzamer. In beeld begint de ruimtereis naar de aarde. De muziek bevat geen drums, maar alleen accenten op de cymbals. Zowel in beeld als in het geluid is er veel ruimte, wat een ‘spacey’ gevoel oplevert.

Lift-off!

Dan volgt de landing op aarde. Het geluid bij de landing lijkt op een oude bandrecorder die een flinke slinger krijgt. Het tempo gaat dan ook plotseling naar zo’n 168 beats per minute. Door het versnellen van de beelden -variërend van beelden van micro-organismen tot de verschillende stadia van de evolutie van de mens- krijgt de snelheid van de muziek een extra impuls. Het hele intro krijgt een fikse energieboost. De beelden gaan van zwart-wit, naar sepia, naar kleur. Een spacey synthesizer maakt het effect compleet.

 

Verhalende muziek

Een mooi voorbeeld van hoe beeld en geluid samenwerken. In het intro lijkt het alsof de muziek telkens een tandje sneller gaat, maar er zit slechts één keer een versnelling in. De muziek vertelt een groot deel van het verhaal van de serie. Niet alleen in tekst, maar juist ook in de opbouw van de muziek. Deze muziek is speciaal voor de serie geschreven en dat merk je. De theme song heeft direct effect op het resultaat. “It all started with a big bang. BANG!”

 

Luisteren?

Het hele nummer kun je hier vinden. De muziek is bekend als The Big Bang Theory Theme, maar is oorspronkelijk gemaakt door The Barenaked Ladies onder de titel The History of Everything. Persoonlijk vind ik het hele nummer zonder de beelden een stuk minder boeiend, maar dat is een kwestie van smaak, denk ik.

Door de juiste instrumenten, tempo’s en teksten te gebruiken heb je de helft van je video al gewonnen. De Geluidwerkplaats werkt dan ook graag vanaf de briefing mee aan de productie. Hoe dat uitpakt, kun je onder meer zien bij dit filmpje van Alticom waar wij in opdracht van The Post en in samenwerking met Formatik hebben gemaakt.

Het hele nummer kun je hier vinden. Persoonlijk vind ik het hele nummer zonder de beelden niet zo heel erg boeiend maar dat is smaak, denk ik.

 

Kom je een keer langs voor koffie?

Ja, lijkt me leuk!